Glasetsen: Stap-voor-stap

Glasetsen KreadoeWil je met Sinterklaas ook de blits maken met een zelfontworpen presenteerschaaltje? Ga dan eens met glasetspasta aan de slag. Met deze pasta geef je een eenvoudig glazen voorwerp een persoonlijke touch! Hoewel het niet heel moeilijk is in het gebruik, moet je er wel rekening mee houden dat glasetspasta giftig en bijtend is. Zorg ervoor dat je van te voren goed de gebruiksaanwijzing hebt gelezen en dat je weet wat je te wachten staat. Ook moet je de nodige beschermende voorzorgsmaatregelen nemen, in een goed geventileerde ruimte werken en ervoor zorgen dat er stromend water in de buurt is. Ga je voor het eerst etsen, begin dan niet meteen aan je meesterstuk, maar oefen eerst een paar keer op een glazen (jam)pot. 

Materialen en gereedschappen
Glaswerk
Een ontwerp, sjabloonfolie en applicatiefolie of een bestaand glasetssjabloon
Rubberen spatel of oud pasje
Glasetspasta
Kwast
Beschermende kleding en handschoenen
Vuilniszak
Keukenrol
Prikpen

Glasetsen KreadoeStap 1:
Teken een eigen ontwerp.

 

Glasetsen KreadoeStap 2:
Neem het over op sjabloonfolie en snijd het uit met de hand of scan het ontwerp en snijd het uit met een plotter.

Glasetsen KreadoeStap 3:
Verwijder alle delen die je straks geëtst op je glazen voorwerp wilt terugzien uit het sjabloon. Dit gaat gemakkelijk met een prikpen.

Glasetsen KreadoeStap 4:
Breng applicatiefolie aan over het sjabloonontwerp. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen on-tstaan en gebruik een rubberen spatel of een oud pasje om de folie glad te strijken en goed aan te drukken.

Glasetsen KreadoeStap 5:
Breng de folie glad op het glazen voorwerp aan. Knip de folie eventueel eerst op maat. Zorg ervoor dat het sjabloon overal goed aansluit. Luchtbellen en vouwen kunnen ervoor zorgen dat glasetspasta onder het stencil sijpelt.

Glasetsen KreadoeStap 6:
Haal voorzichtig het applicatiefolie van het werkstuk. Houd in de gaten dat alle kleine sjabloondeeltjes op het glaswerk blijven zitten.

Glasetsen KreadoeStap 7:
Bescherm je werkoppervlak en draag beschermende kleding en handschoenen. Zorg ervoor dat er (stromend) water in de buurt is, maar denk eraan dat de etspasta een porseleinen gootsteen of wasbak kan beschadigen. Breng met een kwastje een dun laagje pasta op het werkstuk aan. Zorg ervoor dat alle open delen van het sjabloon met pasta worden bedekt. De glasetspasta moet minimaal 5 minuten inwerken.

Glasetsen KreadoeStap 8:
Na 5 minuten kun je de pasta onder stromend water van het glaswerk spoelen. Veeg eventueel eerst het grootste gedeelte van de pasta met wat keukenrol van het werkstuk. Zorg ervoor dat er een vuilniszak in de buurt is waarin je de keukenrol en ander afval dat in aanraking is geweest met de etspasta direct kunt afvoeren.

Glasetsen KreadoeStap 9:
Haal het sjabloon van het werkstuk, spoel het glaswerk nogmaals onder de kraan af en droog het af.

   Glasetsen Kreadoe  

Meer creatieve inspiratie vind je op KreaDoe! Koop nu je kaartje met korting!