Ode aan de Pannenlap!

Wanneer ik met een handdoek de ovenschotel uit de oven haal bedenk ik dat pannenlappen heel erg van pas zouden komen. Mooie pannenlappen die passen bij onze nieuwe keuken. Omdat ik de meeste pannenlappen saai en lelijk vind besluit ik om ze zelf te gaan maken. Gewoon van een katoengaren: een gehaakte pannenlap net als vroeger met het patroon van oma.

Pannenlap haken KreaDoe 

Hier komt het patroon voor deze vrolijke pannenlappen. 

Pannenlap haken KreaDoeStap 1. Haak 6 lossen en sluit met een halve vaste.
Pannenlap haken KreaDoe

Stap 2. Haak 2 lossen (dit is je eerste stokje) en daarna 15 stokjes in de ring en sluit met een halve vaste


Pannenlap haken KreaDoeStap 3. Haak in elke v 2 stokjes en verdubbel het aantal stokjes van 16 naar 32. Sluit met een halve vaste
Pannenlap haken KreaDoe


Stap 4.  Haak in de eerste v 2 stokjes in de tweede v 1 stokje, herhaal de hele tour. Aan het eind heb je 48 stokjes.

Pannenlap haken KreaDoeStap 5. Deze stap is iets anders. Haak in 1 v: 2 stokjes 1 losse en 2 stokjes. Sla steeds 2 v's over en herhaal. Pannenlap haken KreaDoeStap 6. Herhaal stap 5. 

Pannenlap haken KreaDoe

 Stap 7. Haak in het midden van de twee setje stokjes: 3 stokjes 1 losse en 3 stokjes. 

Pannenlap haken KreaDoeStap 8. Haak in het midden van de 2 setjes van 3 stokjes 7 stokjes. 

Pannenlap haken KreaDoeStap 9. De laatste rand is leuk om in een andere kleur te haken. Haak in elke v 1 vaste. Wanneer je op het laagste punt bent haak je een vaste door een na laatste toer (zie foto).

Haak een lusje van 20 lossen. 


 En klaar om te gebruiken! De kunt de pannenlappen nog wat dikker maken door de pannenlap met dubbele draad te haken (tip van oma!) of twee dezelfde pannenlapjes op elkaar vastzetten. 

Ik ben heel benieuwd naar jullie variatie op deze! Deel jou pannenlap op Instagram met de hashtag #kreadoepannenlap. 

Blogger: Wimke Tolsma

Wimke

Wimke begon in 2013 met haar eigen blog omdat ze naar eigen zeggen zoveel creatieve ideeën had dat ze besloot die met de rest van de wereld te delen. Op haar blog deelt ze leuke uittips, recepten en eenvoudige zelfmakers. Daarnaast is ze actief als blogger voor oa. HEMA, FLEXA, Helder en Love Peace en Joy. Wimke woont samen met Wopke en hun dochters Bente (2007) en Madee (2010) IJlst. 

Meer inspiratie vind je op KreaDoe. Koop hier alvast je kaartje!