Chrochet-a-long

De fervente haakster houdt wel van een uitdaging en daarom worden er sinds een paar jaar geregeld crochet-a-longs (CAL’s) georganiseerd. Crochet-a-longs zijn haakprojecten waarvan het patroon op gezette tijden (eens per week of per maand) in delen wordt prijsgegeven. Dit principe bestaat er ook voor breien: de knit-a-long!

Er zijn CAL’s voor dekens, amigurumi, omslagdoeken en andere kledingstukken. Meestal is het van te voren wel bekend wat je gaat haken, maar er zijn ook ‘mystery’ CAL’s waarbij je tijdens het volgen van het patroon pas ontdekt wat het eindproduct gaat worden.

Het leuke aan crochet-a-longs is dat er een hele groep haaksters tegelijkertijd met hetzelfde patroon haakt. Dat schept een band en via sociale media is er dus altijd wel iemand te vinden die je uit de brand kan helpen als je er even niet uitkomt of die je een steuntje in de rug wil bieden als je hopeloos achterloopt. Denk niet dat je een ervaren haakster moet zijn om met een CAL mee te kunnen doen. De meeste CAL’s zijn ook geschikt voor beginners. Sterker nog: het is een ideale manier om meters te maken en om nieuwe haakkennis op te doen! Er zijn CAL’s die een maand duren, maar ook CAL’s die over een langere periode worden uitgespreid.

Crochet a long KreaDoeDroomdeken CAL
Foto: wolplein.n

Tessa van Riet-Ernst van ‘Woolytoons’ is bijvoorbeeld begin oktober op Wolplein gestart met de 12 weken durende Droomdeken CAL. Elke week verschijnt er een nieuwe video met stap-voor-stap uitleg over het volgende deel van de royale woondeken.

Crochet a long KreaDoeLossen & Vasten CAL
Foto: lossenenvasten.nl

Een andere najaars CAL is die van Joke van ‘Lossen & Vasten’. Deze deken wordt in 13 weken gehaakt en de patronen verschijnen elke week op Joke’s website, inclusief begeleidende video.

Crochet a long KreaDoeMexican Mandala CAL 2016
Foto: scheepjes.com

Iets heel anders is de kleurige Mexican Mandala CAL 2016 van de Finse Jaana Svanholm. Deze start op 28 oktober 2016 en duurt 5 weken lang. Het patroon wordt in het Nederlands vertaald.

Crochet a long KreaDoeDouble Trouble CAL 2017
Foto: echtstudio.com

En ook voor 2017 staan er al CAL’s in de steigers: Jolanda en Naomi, de vrouwen achter de ‘Mix 'n Match Crochet-a-Long 2016’ hebben voor komend jaar bijvoorbeeld al een nieuwe deken aangekondigd, ontworpen met een mix van gewone en tunische haaksteken. Vanaf 6 januari 2017 verschijnt er 29 weken lang elke week een nieuw patroon van de ‘Double Trouble’ deken in de Facebook groep ‘Haakplein’, inclusief stap-voor-stap foto’s, haakdiagrammen en video’s.

Op 3 november kun je Tessa van Riet-Ernst ontmoeten op het KreaDoe Haakplein en op 4 en 5 november zijn de Double Trouble CAL ontwerpers Naomi en Jolanda aanwezig en kun je hun gloednieuwe CAL-dekens bewonderen!

 

Meer creatieve inspiratie vind je op KreaDoe! Koop nu je kaartje!