mascottes

DIY-projectje om te delen:  Mascotte-poppetje door Sandra Uitentuis-Waijop

Graag deel ik mijn patroontje van het Mascottepoppetje. Dit poppetje, het Kaasmeisje,  is door mij gemaakt en als mascotte op de Edammer Kaasmarkt gebruikt. In samenwerking met de handwerkclub van het verzorgingstehuis in Edam is hier een project aangehangen gedurende het vorige seizoen. Enkele dames van de handwerkclub vonden het heel erg leuk om ook dit jaar mee te helpen breien voor de promotie van de kaasmarkt. Er zijn verscheidene poppetjes de grens over gegaan.

Het patroontje is heel makkelijk te veranderen. (wij hebben ook patroontjes van kaasdragertjes en boertjes) zie foto.  Het poppetje kan ook worden aangepast in de kleuren van de voetbalclub, of van de dansclub. Ook tekenfilmfiguurtjes (zoals Verschrikkelijke Ikke) zijn makkelijk te maken als de kleuren worden aangepast.

Mascotte-poppetje breien: Kaasmeisje

Basispatroon: Kaasmeisje, pen 3:
Uitleg materiaal, wat heb je nodig:
Restjes wol: naturel, rood, blauw, hemelsblauw, huidkleur en wit. Borduurnaald, en breinaalden pen 3, haaknaald 3 mm en vulmateriaal.

Benodigdheden

Stap 1: brei een lapje als volgt: 32 steken opzetten met naturel: 5 nld tricot voor de klompjes.
Kleur wisselen: 19 nld rood, tricot voor de rok, let op: na 6 pennen rood het schortje inbreien (blauw) 10 steken breed, 13 pennen hoog, kleur wisselen:

DIY

12 nld Lichtblauw,  voor de blouse, kleur wisselen:14 nld huidkleur voor het hoofdje. Daarna in iedere naald 4 steken minderen, de laatste 4 steken samenbreien, klaar! Alle draadjes lekker laten zitten. Die kun je gebruiken om het poppetje in elkaar te zetten.

DIY

Stap 2: Het lapje dichtmaken: zodat middenachter de naad wordt. Tip: eerst de achterkant van de klompjes, daarna pas de onderkant dichtmaken. De klompjes vullen en insnoeren met een draad.

Het lijfje vullen, nekje insnoeren en dan het hoofdje vullen en dichtmaken.

Stap 3: Armpjes maken d.m.v. steken. (bij het boertje en het kaasdragertje  ook de beentjes maken met steekjes.

Stap 4: Zakdoekje breien: een klein driehoekje breien; 2 steken opzetten, dan iedere heengaande naald de 1e en laatste steek meerderen, t/m 8 steken. Afkanten. Met een haaknaald een kettinkje haken (13 steken) en het driehoekje meenemen in het kettinkje, daarna nog ongeveer 13 steken. Klaar. Het zakdoekje is nu een driehoekje met bindsels.

Stap 5: Hulletje breien: 20 steken opzetten met wit. Iedere heengaande naald de eerste en laatste steek meerderen, totdat er 40 steken op de pen staan. Dan de 1e 8 steken afkanten, naald afmaken. Dan de 1e 8 steken afkanten, naald afmaken in averecht. Er zijn nu 24 steken over, 2 nld breien, dan splitsen in 2 delen en 2 maal een puntje breien:  iedere heengaande naald de 1e en laatste steek minderen.

DIY

Stap 6: Haar: 12 strengen geel, met de haaknaald boven het midden  vastmaken. Lange strengen, dit worden strakjes vlechtjes. (afwerken met rood wit blauw)

DIY

Stap 7: Gezichtje borduren, hulletje dichtnaaien en vastmaken op het hoofdje en haar. Zakdoekje om doen en vastzetten. KLAAR! Veel plezier!

Deel je het resultaat? Dan plaatsen we het onder deze post. Mail naar info@kreadoe.nl en upload het op de Facebook-pagina!