wolplein

BLOG: door wolplein
Granny squares haken suf? Helemaal niet! De granny square is niet voor niets weer helemaal terug in de mode van nu en dus is het hoog tijd om aan de slag te gaan met deze makkelijke en vooral leuke haaktechniek. In onderstaand blog van wolplein krijg je alle uitleg over het haken van granny squares en laten je vijf verrassende variaties van de granny zien inclusief gratis patronen. Lees snel verder…

wolplein

Granny square haken – Wie van haken houdt heeft ze vast wel eens voorbij zien komen. De granny square is niet weg te denken uit de haakwereld en elke haakster is vast ooit begonnen met het haken van een ouderwets vierkantje. Granny squares worden gebruikt voor vele projecten zoals dekens, tassen, kledingstukken, kussens en nog veel meer. Door te variëren in kleuren en vormen kun je de granny helemaal naar je eigen smaak maken en is ieder project uniek. Heb jij het al eens geprobeerd?

Ben je een beginnend haakster en wil je een granny square leren haken? Geen probleem! Een granny square haken is namelijk het perfecte project voor starters omdat het een eenvoudig patroon is. In onderstaande patronen nemen we je stap voor stap mee in het haken van een granny square.

Basis patroon granny steek haken
Een granny square bestaat uit een afwisseling van groepjes van stokjes (ook wel een cluster genoemd) met daartussen een ketting van lossen. De granny steek kun je gebruiken om zowel heen en weer als in het rond te haken en afhankelijk van je patroon kun je verschillende vormen creëren. Hieronder leggen we je de meest gebruikte granny vormen (vierkant; rond; driehoek; vijfhoek en zeshoek) uit aan de hand van een duidelijke haakbeschrijving inclusief telpatroon.

Gratis patroon granny square haken

Gebruikte materialen
– Yarn and Colors Epic Peony Pink (38), Pistachio (84), Jade Gravel (73), Lettuce (81) en Orchid (52)
– Haaknaald 5mm

Gebruikte afkortingen

Haken van granny squares

  • Je eerste stokje van iedere toer begin je met 3l om in de hoogte van stokjes te komen.
  • Elke toer sluit je af met 1hv in de 3de l van je eerst stokje.
  • Een nieuwe kleur hecht je aan tussen de clusters of op een hoek. Wanneer je de granny squares in één kleur haakt, haak je hv tot je tussen het eerstvolgende cluster bent.
  • Je kunt een square beginnen met een magic ring of je kunt een square beginnen met 4l. Waarbij je de overige steken van je eerste toer allemaal in de eerste l haakt. Hierdoor krijg je ook een mooi rondje als begin krijgt.
  • Gaat je haakwerk te veel hobbelen, probeer dan eens een grotere haaknaald. Wanneer je granny teveel trekt probeer dan eens een kleinere haaknaald.
  • Granny lapjes worden heel mooi van vorm door ze nat te maken en op te spannen. Lees hier meer over het opspannen en vaporiseren van je projecten.
  • Wil je een granny deken haken en berekenen hoeveel meter garen je nodig hebt? Haak dan eerst 1 square en meet deze op. Trek daarna per toer uit en meet het garen wat je per toer hebt gebruikt. Hierdoor kun je een goede inschatting maken hoeveel garen je nodig hebt voor jouw gewenste formaat granny deken.

Granny Square – Granny vierkantje haken

granny square vierkant haken

Maak een magic ring of start met 4l.

Toer 1 (Pistachio): 3l (1ste stokje) haak nogmaals 2st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l en sluit je toer af met 1hv in de 3de l van je eerste st. Trek je begindraad nu aan zodat het hart van je granny mooi sluit.
Toer 2 (Orchid): Hecht aan op een van de hoeken. Je haakt om de l heen.
3l. 2st. 1l. 3st. Haak op alle andere hoeken ook 3st, 1l, 3st. Sluit af met 1hv in de 3de l van het eerste st.
Toer 3 (Jade Gravel): Hecht aan op een van de hoeken. Haak 3l. 2st. 1l. 3st. Haak nu in het midden aan de zijkant tussen de 2 groepjes ook 3st. Haak nu op alle hoeken steeds 3st, 1l, 3st en op het midden van de zijkanten steeds 3st. Sluit af met 1hv in de derde l van het eerst st.
Toer 4 (Peony Pink): Herhaal het ritme van toer 3.
Toer 5 (Lettuce): Herhaal het ritme van toer 3.

Project idee: de granny square is geschikt voor allerlei soort projecten maar komt extra goed uit in dekens, kussens of kledingstukken zoals een granny square vest.

Granny Pentagon – Granny vijfhoek haken

granny square vijfhoek haken

De granny vijfhoek kenmerkt zich doordat deze 5 gelijke zijdes heeft. Het hartje van de vijfhoek bestaat uit 5 clusters.

Maak een magic ring of start met 4l.

Toer 1 (Orchid): 3l (1ste stokje) haak nogmaals 2st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l en sluit af met 1hv in de derde l van het eerst st. Trek je begindraad aan zodat het hart van je pentagon mooi sluit.
Toer 2 (Lettuce): Hecht een nieuwe draad aan om 1 van de l van de vorige toer. Haak 3l. Haak 1st. Haak 1l. Haak 2st. Haak op alle overige l steeds 2st, 1l. 2st. eindig met 1hv in de derde l van het eerst st.
Toer 3 (Peony Pink): Hecht een nieuwe draad aan om 1 van de l van de vorige toer. Haak 3l. Haak 1st. Haak 2st. Haak nu tussen de volgende 2 clusters 3st. Haak op alle hoeken van deze toer steeds 2st, 1l, 2st en op alle zijkanten steeds 3st. Sluit af met 1hv in de derde l van het eerste st.
Toer 4 (Pistachio): Haak verder in het ritme van toer 3.
Toer 5 (Jade Gravel): Haak verder in het ritme van toer 3.

Granny Hexagon – Granny zeshoek haken

granny square zeshoek haken

De granny vijfhoek kenmerkt zich doordat deze 6 gelijke zijdes heeft. Het hartje van deze hexagon bestaat uit 6 clusters.

Maak een magic ring of start met 4l.

Toer 1 (Jade Gravel):  3l (1ste stokje) haak nogmaals 2st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l. Haak 3st. Haak 1l en sluit je toer af met 1hv in de 3de l van je eerste st. Trek je begindraad nu aan zodat het hart van je Hexagon mooi sluit.
Toer 2 (Pistachio): Hecht een nieuwe draad aan om 1 van de l van de vorige toer. Haak 3l. Haak 1st. Haak 1l. Haak 2st. Haak op alle overige l steeds 2st, 1l. 2st. eindig met 1hv in de derde l van het eerst st.
Toer 3 (Lettuce): Hecht een nieuwe draad aan om 1 van de l van de vorige toer. Haak 3l. Haak 1st, 1l, Haak 2st. Haak nu tussen de volgende 2 clusters 3st. Haak op alle hoeken van deze toer steeds 2st, 1l, 2st en op alle zijkanten steeds 3st. Sluit af met 1hv in de derde l van het eerste st.
Toer 4 (Orchid): Haak verder in het ritme van toer 3.
Toer 5 (Peony Pink): Haak verder in het ritme van toer 3.

Project idee: de granny vijfhoek en zeshoek zijn beide perfect voor het maken van babydekens en plaids.

Granny Circle – Granny rondje haken

granny square rondje haken

Het granny rondje kenmerkt zich doordat deze een ronde vorm heeft. Het hartje van de cirkel bestaat uit 7 clusters.

Maak een magic ring of start met 4l.

Toer 1 (Peony Pink): 3l (1ste stokje) haak nogmaals 1st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l. Haak 2st. Haak 1l en sluit je toer af met 1hv in de 3de l van je eerste st. Trek je begindraad nu aan zodat het hart van je Granny Round mooi sluit.
Toer 2 (Jade Gravel): Hecht aan op een van de l. Haak 3l (eerste st). Haak 2st.  Haak 1l. Haak nu op iedere l van toer 1 steeds 3st. Haak tussen je groepjes stokjes steeds 1l voor je verder haakt.
Toer 3 (Pistachio): Hecht aan op een van de l. Haak 3l (eerste st). Haak 2st. Haak 1l. Haak 3st. Haak nu op iedere l van de vorige toer steeds 3st, 1l, 3st. Sluit af met 1hv in de 3de l van het eerste st.
Toer 4 (Lettuce): Hecht aan op een van de l. Haak 3l (eerste st). Haak 2st. Haak 1l. Haak nu op iedere l van de vorige toer en tussen de 2 clusters steeds 3st. Haak tussen je groepjes stokjes steeds 1l.
Toer 5 (Orchid): Hecht aan op een van de l van de vorige toer. Haak 3l (eerste st). Haak 3st.  Haak nu op iedere l van de vorige toer 4st en sluit af met 1hv in de derde l van het eerst st.

Project idee: gebruik het granny rondje voor het haken van onderzetters, vloekleedjes, ronde kussens of mandalas.

Granny Triangle – Granny driehoek haken

granny square driehoek haken

De granny driehoek kenmerkt zich doordat deze 3 gelijke zijdes heeft. Het hartje van de driehoek bestaat uit 3 clusters.

Maak een magic ring of start met 4l.

Toer 1 (Lettuce): 3l (1ste stokje) haak nogmaals 2st. Haak 2l. Haak 3st. Haak 2l. Haak 3st. Haak 2l en sluit af met 1hv in de derde l van het eerst st. Trek je begindraad aan zodat het hart van je triangle mooi sluit.
Toer 2 (Peony Pink):Hecht aan op een van de hoeken. Je haakt om de l heen.
3l. 2st. 2l. 3st. Haak op alle andere hoeken ook 3st, 2l, 3st. Sluit af met 1hv in de 3de l van het eerste st.
Toer 3 (Orchid): Hecht aan op een van de hoeken. 3l. 2st. 2l. 3st. Haak nu in het midden aan de zijkant tussen de 2 groepjes ook 3st. Haak nu op alle hoeken steeds 3st, 2l, 3st en op het midden van de zijkanten steeds 3st. Sluit af met 1hv in de derde l van het eerst st.
Toer 4 (Jade Gravel): Herhaal het ritme van toer 3.
Toer 5 (Pistachio): Herhaal het ritme van toer 3, maar haak nu tussen de clusters langs de lange zijden steeds 4st ipv 3st.

Project idee: haak een leuke vlaggenlijn met de granny driehoek!

Granny Squares aan elkaar zetten
Voor het aan elkaar zetten van granny squares kunnen verschillende methodes worden gebruikt. Je kunt de granny’s aan elkaar haken door bijvoorbeeld de rand steek voor steek met halve vasten of vasten aan elkaar haken. Ook kun je kiezen voor een wat speelser effect door de granny’s te verbinden met een ketting van lossen afgewisseld met vasten zodat je een soort gevlochten structuur krijgt. Het is het handigste om te starten met het maken van lange banen en daarna de afzonderlijke banen aan elkaar te haken. Wil je de granny’s liever niet aan elkaar haken? Dan kun je de afzonderlijke lapjes altijd nog aan elkaar borduren met een overhandse steek.

Inspiratie met granny squares
Wil je zelf aan de slag met het haken van een granny square project? Gebruik de bovenstaande basis patronen voor het ontwerpen van een eigen creatie zoals een deken, kussen of vest of laat je inspireren door de vele Wolplein granny projecten.

Klik hier om naar het blog van Wolplein te gaan. D