Handletteren

Geschreven door: Boekenvoordeel

Handlettering, brush lettering, kalligrafie – er bestaan veel aanduidingen voor de kunst van het schoonschrijven. Wat is handlettering? Welk materiaal heb ik ervoor nodig? Hoe ga ik van start als beginner?

Wat is handlettering en hoe kan ik ermee beginnen? 

Handlettering is helemaal hot maar het is zeker niet zo nieuw als velen denken. De oorsprong van het schoonschrijven ligt in de kalligrafie. In het kalligraferen was er al een vloeiende overgang tussen schrijven en schilderen. 

Do-It-Yourself

Het mooie is dat in deze digitale tijd de met de handgemaakte producten weer een opmars beleven. Persoonlijk gemaakt wordt meer en meer op prijs gesteld in tegenstelling tot standaard lopende band werk. De trend van Do-It-Yourself (DIY) speelt daarom ook bij het handletteren een grotere rol vandaag de dag. Er bestaan daarom ook onder andere ansichtkaarten, tassen en reclameborden met handgeschreven elementen. 

Ontspanning en rust

In ons drukke dagelijks leven is handlettering ook heerlijk ontspannend, een soort slow movement. Er is tijd en oefening voor nodig. Je bent volledig geconcentreerd op je werk en daardoor vergeet je alle drukte om je heen en kom je heerlijk tot rust. Heerlijk zen! Terwijl je bezig bent met handletteren groeit het geschreven woord uit tot een kunstwerk, wordt het schrijven zelf gewoon kunst en ben jij de kunstenaar. De ingrediënten om perfectie te verkrijgen zijn kalmte, geduld en concentratie.

Variaties en stijlen

In het handletteren zijn er eindeloos veel variaties en stijlen. Het zoeken naar je eigen stijl waarbij jij je goed voelt is ook een soort van zoektocht naar je eigen ik. Het voordeel van zo’n zoektocht en je eigen stijl is dat er geen goed of fout bestaat. Er zijn vaste regels en voorschriften, de kijker bepaalt zelf wat perfectie is.

Voor wie is handlettering geschikt?

Handlettering is geschikt voor iedereen en iedereen kan het leren. Een mooi handschrift is daarbij echt geen noodzaak! Zoals bij veel andere disciplines is oefening de sleutel om handlettering onder de knie te krijgen. Streep voor streep werk je naar perfectie toe.  

Wat heb ik eigenlijk nodig om te kunnen handletteren?

Voor handlettering kun je in principe elke pen gebruiken. Het is wel afhankelijk van de stijl die je wilt gebruiken welk soort pen daarvoor geschikt is. Hulpmiddelen om hierbij te gebruiken zijn een potlood, een gum en een liniaal. Hiermee kun je hulplijnen zetten of al hele spreuken voortekenen en eventuele foutjes corrigeren.